Optoma HD50
De Optoma HD50 is een spraakmakende Full HD home cinema beamer met een super contrast van 50.000:1 en een helderheid van 2200 ansi-lumen. De HD50 heeft ook 2D naar 3D conversie, bekijk alles in 3D! De verticale lensshift en Puremotion en UltraDetail processing maken deze projector koploper in deze klasse onder de 1000 euro. Ervaar films en games zoals ze bedoelt zijn met deze beamer.
Full HD 3D / PureMotion / Pure Color / vert. Lens Shift / MHL
Full HD 3D / PureMotion / Pure Color / vert. Lens Shift / MHL |
Review van ‘Trustedreview’
Belangrijkste kenmerken: Full HD single-chip DLP-projector, Pure Motion beeldverwerking, UltraDetail verbeterde scherpte weergave, Sterke kalibratie mogelijkheden, Lens Shift
Wat is de Optoma HD50?
De HD50 is de laatste in een opmerkelijk lange lijn van verbluffend betaalbare DLP projectoren, welke verbluffende afbeeldingen levert voor home cinema tot 300inch projectie grootte. Dit in de klasse voor ver onder de € 1000,-.
Optoma HD50: design en functies
De HD50 heeft zeker een eigenaardig uiterlijk. Hij is zowel smaller, als hoger dan de typische home cinema projector. De nogal dikke look is niet bijzonder elegant te noemen. Toch is er een goede reden voor de ongebruikelijke hoogte. Optoma heeft hiermee de ruimte voor een veelbelovende grote lens weten te creëren.
Er is steek een focusring lichtjes uit de voorkant van de HD50's, terwijl het zoom wiel toegankelijk is via een raam op de bovenste rand van de projector.
Ook steekt er aan de achterzijde van dit venster een kleine horizontale wiel uit, dat in zekere mate een optische lens verschuiving biedt tot onze verheuging. De hoeveelheid optische verschuiving die beschikbaar is blijkt wel beperkt, maar het feit dat deze functie aanwezig is vinden we al een bonus. Zeker gezien de prijsklasse van de HD50.
Aansluitingen aan de achterzijde van de HD50’s zijn aanwezig die verwacht mogen worden van een moderne Homecinema projector. Hoogtepunten zijn twee HDMI’s, een RS-232 poort voor systeemintegratie en een 12V trigger uitgang, waarmee je een gemotoriseerd scherm van Optoma mee kunt aansturen zodat deze uitrolt bij inschakelen en visa versa. Er is ook een aansluiting voor een 3D-zender, hoewel noch de zender, noch een van de RF active shutter 3D-brillen zijn inbegrepen. Dus los verkrijgbaar.
De HD50 is indrukwekkend ambitieus met zijn afbeelding specificaties. Het hart daarvan is een full HD single-chip DLP optisch systeem, met een snel draaiend kleurenwiel, speciaal ontworpen om het ‘regenboog effect’ verschijnsel dat kan voorkomen bij DLP techniek te minimaliseren. Dit effect komt slechts bij personen voor die overgevoelig hiervoor zijn, maar blijft de DLP techniek achtervolgen. De beelden die deze projector produceert zijn speciaal afgestemd voor home cinema gebruik. De preset mogelijkheden voor Cinema en Referentie afbeeldingen helpen hier aan mee.
Als je niet tevreden bent met deze presets, dan zit de HD50 boordevol gereedschap voor fine tuning, waaronder een kleur en witbalans management systeem. Vooral bijzonder is de mate van beeldverwerking die Optoma heeft geperst in haar minder dan € 1000,- projector. Om te beginnen is er een Dynamic Black systeem, dat voortdurend, en dan bedoelen we letterlijk frame voor frame aanpast aan de lamp output, om zo het contrast potentieel te optimaliseren.
Als gevolg van deze gebruikte technologie is de HD50 in staat een verrassend hoge contrastverhouding van 50.000:1 te produceren. Samen met de hoge helderheid met een output van 2.200 ANSI lumen is dit zeker een plus. (voor deze prijsklasse is dit meestal zo rond de 10.000:1).
Even terugkijkend naar de beeldverwerking, zien we dat Optoma heel zelfverzekerd een ‘frame interpolatie en bewegings processor’ in de HD50 heeft toegepast, waar dit juist in de deze budgetklasse nogal omstreden is en vaak tot wazige beelden leidt. Optoma houdt vol dat dit geen gewone sharpness booster is maar een ongekend en haar scherpe afbeelding levert. Deze UltraDetail functie zal nader bekeken worden.
Optoma HD50: Set Up
De HD50 heeft een 1.5x zoom bereik en een handige verticale lens shift functie waarmee het relatief gemakkelijk is om het beeld prima uit te lijnen op een scherm.
Optoma HD50
Het is ook indrukwekkend om te zien hoe Optoma een pro level kalibratie mogelijkheid ondersteund. Dit is zeker geen projector waarbij al snel het limiet van afstellen wordt bereikt. Deze houding wordt geïllustreerd door het aanbieden van afzonderlijke Cinema en Reference presets. Maar eigenlijk zouden we zeggen dat geen van deze presets 100% succesvol zijn, omdat ze allebei geen rekening houden met de voor-en nadelen van de HD50's eigen specifieke optische systeem.
Wij vonden de presets iets te agressief in hun gebruik van zowel het ‘Brilliant Colour systeem’ als van de aparte ‘Pure Colour systeem ‘ voor de beeldverwerking. Maar dat kan ook liggen aan het feit dat Optoma juist streeft naar een kleurrijke en briljante beeldweergave.
Eigenlijk deels onverwacht werkt het ‘PureMotion’ systeem erg goed en zorgt voor een sterke vermindering van trillingen in het beeld. Toch zijn we van mening dat deze functie niet hoeft ingeschakeld te worden bij het bekijken van bewegende filmbeelden. De HD50 geeft een prima plaatje zonder.
Tot slot en tot onze verbazing vonden we dat de functie ‘UltraDetail’ op aan mag blijven staan. Waarschijnlijk is dit de meest verrassende en spraakmakende functie te noemen op de HD50.
Gezien het feit dat deze projector in de budgetklasse bevindt vinden we het een erg uitgebreide en spraakmakende projector voor homecinema liefhebbers.